Christiansholms festning ligger i Kristiansand by og har fått sitt navn fra byens grunnlegger, kong Christian IV, som grunnla byen den 5. juli i 1641.
Byen het først Christianssand, men i likhet med ny skrivemåte for byene Kristiania og Kristiansund, var det først i 1877 at vi i norsk språk begynte å skrive Kristiansand. Mange selskaper har likevel den dag i dag, som den gang da, bevart den gamle og historiske skrivemåten Christianssand.
Kong Christian IV ønsket å bygge en festning som skulle forsvare byen. Fredriksholm festning ble bygget og stod klar i 1658, men den ga riktignok ikke beskyttelse for Christianssand, som bare ble større og større, og hvor blant annet den østre havnen lå mer eller mindre helt ubeskyttet.
Byggingen av Christiansholms festning ble derfor påbegynt i 1666 og festningen stod klar seks år etterpå, i 1672.
Kristiansand ble etter dette, og gjennom hele 200 år, en viktig og meget strategisk by på grunn av sin beliggenhet og sine festningsområder. Faktisk ble byen like viktig som både Akershus og Bergenhus. Festningen hadde stor betydning både gjennom Den store nordiske krig og Napoleons-krigene.
Store protester før byggingen
Da det ble bestemt av festningen skulle bygges, oppstod det store protester blant folket. Byen hadde ikke mer enn 1544 innbyggere den gang, og det ble bestemt at festningen skulle betales gjennom ekstraskatter og pliktarbeid fra folket.
Til tross for nokså store protester, hadde kongen talt, og arkitekt for festningsbygningen ble den nederlandskfødte, dansk-norske generalkvartermesteren Willhelm Coucheron. Festningen ble bygget 100 meter fra land og på en holme. Den var først knyttet til fastlandet via en bro, men i dag er festningen landfast og besøkende kan spasere ut til festningen i meget naturskjønne omgivelser.
Festningen i dag
Christiansholms festning er en meget velbevart tårnfestning. Festningen består av et ytre rundt tårn med 35 meter i diameter og 5 meter tykke vegger. Rundt tårnet ligger det en festningsmur i gråstein som går langs holmens ytterste kantlinje. Det ytre tårnet har en plattform med batteri, mens det indre tårnet består av fire etasjer som rommer et kruttkammer, offiserrom, vaktrom og loft.
Festningsanlegget omfatter også en innelukket festningsvoll med 8 bronsekanoner, riktignok plomberte i dag, men som var i bruk i perioden 1666 til 1788. I dag finnes det imidlertid en helt lik kopi fra 2005 som kan benyttes ved begivenheter hvor det er ønskelig med saluttering.
På festningsvollen finner vi også brakka med det mindre hyggelige navnet, Slavebrakka. Inne i Slavebrakka er det to etasjer som består av et gammelt kommandanttårn, kruttkammer og fengsel.
Arrangement eller feiring av en begivenhet?
Ønsker du et spesielt sted for et arrangement eller feiring av en viktig begivenhet? Festningen kan leies ut til alt fra firma og foreninger til privatpersoner som ønsker å feire noe spesielt. I Kongens Batteri, som ligger i andre etasje, tilbys bord og stoler, kjøleskap, bardisk etc. som kan benyttes ved arrangement og feiringer.
Stedet kan romme selskap på opptil 300 personer. Stedet har ikke kjøkken, men matservering kan ordnes via catering. På grunn av lokalets størrelse, anbefales det at selskapet består av et visst antall personer – et ideelt antall gjester er alt fra 80 til 300 personer.
I skrivende stund er lokalene dessverre ikke tilrettelagt for funksjonshemmede, men planen er at det skal installeres heis opp til andre etasje på vårparten i 2018.
Lokalene er ypperlige for festlige begivenheter. Her får man både vakker utsikt og en spennende historie med på kjøpet.
Hvis du er interessert, kan du enkelt sjekke leiepriser og sende inn et skjema med leiesøknad via Kristiansand kommunes hjemmesider.