Flotte Agder Naturmuseum og botanisk hage er Sørlandets eneste naturhistoriske museum. Tidligere var Agder Naturmuseum og botanisk hage en del av Kristiansand Museum.
Museet ble startet opp så tidlig som i 1828, men da som en del av Kristiansand Katedralskole. Kristiansand Katedralskole er den eldste skolen på Sørlandet. Den ble etablert allerede i 1651, den gang som latinskole, men ble i 1886 endret til katedralskole. I dag har skolen navn Kristiansand Katedralskole Gimle etter den ble slått sammen med Gimle videregående skole i 2007.
Agder naturmuseum og botanisk hage har fra 1990 hatt beliggenhet på vakre Gimle Gård – kjent som Sørlandets vakreste herregård.
Storslagen åpning og flott pris
Selve museet ligger i dag i uthusbygningen på Gimle gård, mens botanisk hage har beliggenhet i hagene til Gimle Gård. Gimle Gård er også et museum, men dette museet er en del av Vest-Agder museet. Naturmuseets nye utstillingslokaler på Gimle Gård ble åpnet av ingen ringere enn Kong Harald den 26. juni i 1990 (den gang kronprins Harald). I 2001 fikk museet tildelt prisen for «Årets museum i Norge».
«Fra istid til nåtid» og «Fra hav til hei»
I tråd med årstallet for åpningen av de nye utstillingslokalene på Gimle Gård, er også de faste utstillingene fra tidlig 1990-tallet. Utstillingene forteller om Agder-området og har fått temaene: «Fra istid til nåtid» og «Fra hav til hei». Utstillingene inkluderer også en utstilling som tar for seg områdets mineraler og bergarter, samt ulike skiftende utstillinger.
Museets vakre botaniske hage
Botanisk hage består av en innendørs og en utendørs avdeling. Innendørsavdelingen inkluderer den største samlingen av sukkulenter i Norge. Sukkulenter er planter som best kan beskrives ved at de har saftige, kjøttfulle røtter, blader eller stenger. Dette kan være planter som asparges, kaktus og Aloe.
Utendørsavdelingen består av 55 vakre grøntarealer på Gimle Gård. Meningen med botanisk hage er å kunne informere ved å gi kunnskap, at folk skal kunne få oppleve og nyte de flotte og vakre plantene, og at stedet skal fungere som en rekreasjonsplass for folket.
Alle som kjenner til eller har besøkt Gimle Gård, er nok klar over at denne fantastiske herregården ligger i en enestående engelsk hage, hvor vi altså finner museets botaniske hage. Her finner vi vakre samlinger og ulike hager, blant annet en historisk rosehage, en rosehage med moderne roser, og Sørlandsrosehagen som kan skilte med historiske roser fra både Sørlandet og resten av Norge.
Botanisk hage omfatter også Tusenårshagen, en bartresamling, flere busker og trær som kan ses ved parkeringsplassen til museet, ulike bed med stauder, en fjellhage, en lekker dam med vannplanter, en flott lynghage, en vakker samling av Rododendron og en utvidet samling av georginer.
I tillegg til dette, kan besøkende også få oppleve eksotiske krukkeplanter rundt om på tunet, duftpelargonier, smakfulle krydderurter, en velduftende nektarhage, en populær lekeplass for barna, og tro det eller ei – kjøttetende planter. Imidlertid høres disse plantene kanskje litt skumlere ut enn de faktisk er, de lever nemlig stor sett bare av smådyr og insekter. Kjøttetende planter fanger sin mat, altså smådyr og insekter, på ulike måter. Det kan være gjennom deres slimutsondrende glanshår, hvor dyrene setter seg fast, gjennom noenlunde lignende fanghår, eller gjennom plantenes blader som ved innvendig berøring plutselig vil lukke seg. Noen av plantene har også en såkalt innhuling, hvor dyene blir fanget, mens andre utskiller noe som kan minne om honning som lokker til seg dyrene.
Mer enn 2000 planter og historie gjennom 1000 år
Som nevnt ovenfor kan botanisk hage skilte med en rekke ulike planter. Faktisk inneholder botanisk hage mer enn 2000 ulike plantearter, hvor for eksempel noen av hageplantene kan skilte med 1000 års historie.